Een medische repatriëring naar Polen

Blog van Stefan van Zanten, ambulancechauffeur

BAS Ambulance Service is een gecertificeerde ambulance-organisatie die actief is op het gebied van medische repatriëring. BAS heeft een eigen meldkamer en is 24/7 bereikbaar. Key-woorden als zorgvuldigheid, deskundigheid en service-gerichtheid zijn voor BAS vanzelfsprekend. U komt ons naast vervoer door de lucht en op luchthavens ook tegen op de Europese wegen. Deze blog beschrijft een medische repatriëring van Nederland naar Polen vanuit de ogen van een van onze ambulancechauffeurs.

In de middag komt er een telefoontje van BAS binnen of ik de volgende dag een medische repatriëring wil doen van een ziekenhuis in Zwolle naar een ziekenhuis in Polen. Ik had mij eerder in het planningssysteem al beschikbaar gesteld. Graag neem ik de repatriëring aan en hoor wie de verpleegkundige is die met mij meegaat; het is Fred. In het digitale systeem zijn alle gegevens inmiddels geüpload. Het betreft een Poolse jongeman die na een ongeval en 2 maanden ziekenhuis terug gaat naar zijn vader in Polen. Ik pak mijn spullen voor een overnachting en hang mijn uniform klaar. Morgen vroeg op.

Bij aankomst in de garage van BAS in Halsteren komt verpleegkundige Fred ook aanrijden. Hij maakt de ambulance op medisch vlak klaar en ik controleer de ambulance op technische zaken. Alles klopt, want mijn voorganger heeft de ambulance uitruk-gereed en schoon geparkeerd. De route wordt ingevoerd in de navigatie en we vertrekken naar Zwolle. Voor BAS is zorgvuldigheid vanzelfsprekend; dus ook voor de staat van deze ambulance.

Ambulance hal in Nederland

Ambulance hal in Nederland

In het Isala ziekenhuis parkeer ik in de ambulance-hal en met de brancard gaan we naar de kamer. Daar worden we al opgewacht door de zusters. Willen jullie koffie? Zijn spullen zijn al gepakt hoor. Gaan jullie helemaal naar Polen? Ja, zusters. Fred doet de medische overdracht en de Poolse jongeman, die hier 2 maanden is verpleegd, wordt hartelijk uitgezwaaid.

De reis naar Polen verloopt via Hannover en Berlijn en onderweg wordt gestopt om te tanken en voor een beker koffie. De Poolse jongeman rookt en wil op de parkeerplaats toch een sigaretje opsteken. Alles voor de servicegerichtheid waar BAS voor staat. Omdat deze patiënt stabiel is wisselen we het rijden af omdat de rij- en rusttijden moeten kloppen. Vorige week vervoerde ik een patiënt uit Frankrijk die aan de hartbewaking lag en dan blijft de verpleegkundige altijd bij de patiënt achterin. Ik zorg dan zelf voor een goede rij-planning met voldoende rust.

Ambulance sluis Polen

Ambulance sluis Polen

Op de Autobahn in Duitsland zijn er veel wegopbrekingen en dat gaat in Polen door. De snelweg daar is vrij nieuw, maar als we in de buurt van het ziekenhuis komen zijn de wegen oud en slecht onderhouden. Het wordt al wat donker als we een klein stadje binnenrijden in de noordelijke provincie Pommeren. Het streekziekenhuis is snel gevonden en ook hier zoek ik de ambulance-hal na een onbegrijpelijke Poolse uitleg van de bewaker. Het ziet er hier wel wat minder professioneel uit dan in Zwolle. Corona-maatregelen zijn er nauwelijks en de dienstdoende spoedeisende hulp-artsen schudden ons vrolijk de hand. Gelijk maar onze handgel gebruiken. Gelukkig spreken zij wel Engels en de medische overdracht vindt plaats met de formulieren uit Zwolle. De vader van de jongeman wordt gebeld en wij nemen afscheid. De jongeman bedankt ons voor de veilige rit en dat hij af en toe mocht roken. BAS staat voor deskundigheid en wij hebben dat vandaag zeker geboden, zowel medisch- als vervoers-technisch.

We gaan naar ons overnachtingshotel dat BAS in de buurt heeft geboekt. Even opfrissen, omkleden en in het hotel aan de warme maaltijd. Bijzondere lokale kippensoep zonder kip, een vleesrol met groenten en smaakvolle aardappelen. Op tijd naar bed om morgen weer goed uitgerust te zijn.

Hotel in Polen

Hotel in Polen

Na een vroeg en lekker ontbijt checken we uit en zijn we verbaasd over de lage prijzen hier. De technische staat van de ambulance had ik al gecheckt en onder een mooie wolkenlucht  rijden we richting de Pools-Duitse grens. Veel verhalen over nu en vroeger worden uitgewisseld en de kilometers tikken weg. Berlijn, Hannover, Dortmund, Eindhoven. We rijden afwisselend en zijn best nog wel fit na meer dan 1.000 kilometer. Terug in de garage in Halsteren tank ik de ambulance af en maak alles schoon, terwijl Fred de brancard en ruimte achterin Corona-proof schoonmaakt. De ritpapieren worden ingeleverd en we nemen om 20:00 uur afscheid. Tot een volgende repat, zeggen we beide.

Stefan van Zanten werkt na zijn 45-jarige loopbaan als militair en politieman sinds kort bij BAS als ambulance- en ligtaxi-chauffeur. Nog niet toe aan de geraniums en blij over de professionele organisatie die BAS is. Een topteam met deskundige collega’s. Patiënten zijn altijd blij als wij ze repatriëren en dit werk geeft veel voldoening.